Executieve functies
Executieve functies zijn functies in je brein die het mogelijk maken een manier te vinden om je gedrag te leren sturen. Je zou kunnen zeggen dat executieve functies manieren zijn waarop je je eigen gedrag stuurt.
Het gaat bijvoorbeeld over het vermogen om je te kunnen concentreren en je aandacht ergens bij te houden. Je impulsen onder controle te houden en je gevoelens en gedrag te reguleren. Je werk te plannen en te organiseren, op tijd te komen en het kunnen samenwerken.
Executieve functies zijn als het ware je breinkrachten en zijn te vergelijken met spierkracht. Om meer spierkracht op te bouwen is oefening belangrijk. Dat is bij breinkrachten niet anders: hoe meer je oefent, hoe sterker het wordt en hoe beter kinderen optimaal tot ontwikkeling kunnen komen.
Executieve functies zijn dus een sterke voorspeller voor het schoolsucces, misschien nog wel meer dan de cognitieve bagage die een kind bezit. Zonder goede executieve functies kan een kind zijn intelligentie namelijk niet optimaal inzetten.
Als team van de St. Antoniusschool gaan we ons de komende tijd gezamenlijk verdiepen in de mogelijkheden hoe we de breinkrachten van de kinderen (=hun executieve functies) zo goed en sterk mogelijk tot ontwikkeling kunnen laten komen. Dat alles met als doel kinderen zoveel mogelijk bagage mee te geven om al hun capaciteiten optimaal te kunnen benutten.